Dolar 42,9027
Euro 50,5598
Altın 6.252,42
BİST 11.294,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 6°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
6°C
Hafif Yağmurlu
Paz 8°C
Pts 8°C
Sal 12°C
Çar 6°C

Beyran, dünyanın en iyi 2. çorbası oldu

Gaziantep beyreninin dünyadaki en iyiler arasındaki 2. sıradaki başarısını, kültürel yemek değeriyle kısa ve akıcı bir özetle keşfedin.

Beyran, dünyanın en iyi 2. çorbası oldu
16 Aralık 2025 14:59
A+
A-

Gastronomi dünyasının en popüler platformu TasteAtlas, 2025 sonunda dünya genelinde farklı lezzetleri ödüllendiren listeler yayımlıyor. Yerel mutfakların öne çıktığı bu süreçte Gaziantep’in beyranı, dünyanın en iyi 100 çorbası arasında 2. sıraya yükseldi. Şehrin beyrancıları, bu kategoride yer almanın kendileri için buruk bir mutluluk olduğunu dile getiriyorlar; çünkü beyran Gaziantep’te ana yemek olarak da kabul ediliyor.

Gaziantep Beyranı Dünyanın En İyileri Arasında 2. Sırada: Kültürel Yemek Değerlendirmesi

Ülkedeki meşhur lezzetler arasına giren beyran, kış aylarında sabah kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden biri olarak tanımlanıyor. İçeriğinde kemik suyu, et, pirinç, sarımsak ve çeşitli baharatlar bulunan bu yemek türü, özellikle erken saatlerde tüketiliyor. UNESCO’nun gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil ettiği Gaziantep’in tescilli lezzetleri arasında yer alan beyran, sıcak havalarda grip ve soğuk algınlığına karşı geleneksel bir destek olarak da görülüyor.

“BEYRAN ÇORBA DEĞİL BİR YEMEK TÜRÜDÜR” başlığı altında konuşan beyrancılarından Ahmet Çadır, dünya sıralamasında 2. sıraya çıkmasından memnun olduklarını, fakat beyranın çorba kategorisinden çıkarılıp yemek olarak değerlendirilmesinin sektörde daha isabetli olacağını ifade ediyor. Gaziantep ekibi, beyranın “dünyaya açılması” konusunda sevinici yaşarken, bu yemeğin çorba olarak sınıflandırılmaması gerektiğini savunuyorlar. Çadır, uzaktan gelen tatmacıların Gaziantep’e geldiklerinde beyrana hayran kaldıklarını, bunun şifa verici bir unsur olduğuna inandıklarını belirtiyor.

Gaziantep Beyranı Dünyanın En İyileri Arasında 2. Sırada: Kültürel Yemek Değerlendirmesi

KİŞ AYLARININ ŞİFA DEPOSU olarak nitelendirilen beyran, Gaziantep’te geleneksel bir yemek olarak uzun yıllardır beğeniyle tüketiliyor. Özellikle kış mevsiminde gripli olan vatandaşlar için tercih edilen bu yemek, kemikli ilik suyu ile zenginleşiyor; uzun saatler boyunca pişiriliyor ve bol sarımsak içeriğiyle antibiyotik etkisi yaratması bekleniyor. Osmanlı döneminde de paşa yemeği olarak bilinen beyran, bugün de hasta olanların öncelikli tercihi olarak öne çıkıyor ve “ilk başvuru noktası” haline geliyor.

Gaziantep Beyranı Dünyanın En İyileri Arasında 2. Sırada: Kültürel Yemek Değerlendirmesi

Gaziantep Beyranı Dünyanın En İyileri Arasında 2. Sırada: Kültürel Yemek Değerlendirmesi

Gaziantep Beyranı Dünyanın En İyileri Arasında 2. Sırada: Kültürel Yemek Değerlendirmesi

Gaziantep Beyranı Dünyanın En İyileri Arasında 2. Sırada: Kültürel Yemek Değerlendirmesi

Gaziantep Beyranı Dünyanın En İyileri Arasında 2. Sırada: Kültürel Yemek Değerlendirmesi